Elementary Japanese I (Kanji)

Numbering Code U-LAS29 10009 SJ48 Year/Term 2021 ・ Second semester
Number of Credits 2 Course Type Seminar (Foreign language)
Target Year All students Target Student International students
Language Japanese Day/Period Mon.2
Instructor name FURUKAWA YURIKO (Part-time Lecturer)
Outline and Purpose of the Course 日本における日常生活で必要な基礎漢字に触れ、親しめるようになる。
漢字学習の仕方を身につけ、自学自習できる道筋をつける。

The purpose of this course is for students to learn basic Kanji necessary for daily life in Japan. Students will be given tools to learn Kanji by themselves with the aim that they become independent learners.
Course Goals ・漢字に興味を持つこと。
・200字程度の漢字を学習し、そのうち100字程度の漢字を確実に使えるようになること。

Course goals are as follows:
・To develop an interest in Kanji characters.
・To be able to read and write 100 Kanji, and to be able to recognize 200 Kanji.
Schedule and Contents 第1回 じゅぎょうのすすめかた
第1課 えからできたかんじ1、よみ・かき・ことばのれんしゅう
日 月 木 山 川 田 人 口 車 門
第2回 第2課 えからできたかんじ2、よみ・かき・ことばのれんしゅう
火 水 金 土 子 女 学 生 先 私
第3回 第3課 かずのかんじ、よみ・かき・ことばのれんしゅう
一 二 三 四 五 六 七 八 九 十 百 千 万 円 年
第4回 第4課 きごうからできたかんじ、よみ・かき・ことばのれんしゅう
上 下 中 大 小 本 半 分 力 何
第5回 第5課 いみといみからできたかんじ、よみ・かき・ことばのれんしゅう
明 休 体 好 男 林 森 間 畑 岩
第6回 第6課 えからできたかんじ3、よみ・かき・ことばのれんしゅう
目 耳 手 足 雨 竹 米 貝 石 糸
第7回 第7課 えからできたかんじ4、よみ・かき・ことばのれんしゅう
花 茶 肉 文 字 物 牛 馬 鳥 魚
第8回 中間試験(第1課~第7課)、
第8課 いけいようしのかんじ、よみ・かき・ことばのれんしゅう
新 古 長 短 高 安 低 暗 多 少
第9回 第9課 どうしのかんじ1、よみ・かき・ことばのれんしゅう
行 来 帰 食 飲 見 聞 読 書 話 買 教
第10回 第10課 じかんのかんじ、よみ・かき・ことばのれんしゅう
朝 昼 夜 晩 夕 方 午 前 後 毎 週 曜
第11回 第11課 かんじのいちぶ(へん、つくり)、よみ・かき・ことばのれんしゅう
作 泳 油 海 酒 待 校 時 言 計 語 飯
第12回 第12課 かんじのいちぶ(かんむり、あし)、よみ・かき・ことばのれんしゅう
宅 客 室 家 英 薬 会 今 雪 雲 電 売
第13回 第13課 かんじのいちぶ(たれ、かまえ)、よみ・かき・ことばのれんしゅう
広 店 度 病 疲 痛 屋 国 回 困 開 閉
第14回 第14課 かんじのいちぶ(にょう)、よみ・かき・ことばのれんしゅう
近 遠 速 遅 道 青 晴 静 寺 持 荷 歌
第15回 テスト(第8課~第14課)
第16回 フィードバック


Every week, you will practice writing and reading Kanji and learn some vocabulary.
Week 1 Orientation, Lesson 1 Kanji made from pictures 1: nouns
Week 2 Lesson 2 Kanji made from pictures 2: nouns
Week 3 Lesson 3 Numbers
Week 4 Lesson 4 Kanji made from signs
Week 5 Lesson 5 Kanji made from a combination of the meanings
Week 6 Lesson 6 Kanji made from pictures 3: nouns
Week 7 Lesson 7 Kanji made from pictures 4: nouns
Week 8 Mid-term examination (Lessons 1-7), Lesson 8 Kanji for adjectives 1
Week 9 Lesson 9 Kanji for verbs 1
Week 10 Lesson 10 Kanji for time
Week 11 Lesson 11 The radicals 1
Week 12 Lesson 12 The radicals 2 -top, bottom
Week 13 Lesson 13 The radicals 3 -upper left, enclosure
Week 14 Lesson 14 The radicals 4 -lower left
Week 15 Final examination (Lessons 8-14)
Week 13 Feedback
Evaluation Methods and Policy ・「参加態度」30%(クイズ含む)、と「中間試験・期末試験」70%で評価する。
・成績評価基準の更なる詳細については、授業中に指示する。
・5回以上の欠席者は評価の対象としない。
・The student’s final grade will be based on 1) participation in class, including quizzes (30%), and 2) Mid-term and Final examinations (70%).
・Details of the grading method and evaluation criteria will be provided in class.
・Students who are absent from 5 or more class sessions will not be evaluated.
Course Requirements 「全学共通科目履修の手引き」を参照。

Refer to the Handbook of Liberal Arts and Sciences Courses.
Study outside of Class (preparation and review) ・問題を授業中にする時間はありません。各自、自習してください。
・毎回、前回の授業で扱った漢字でクイズを行ないます。
・Students are expected to do writing and reading exercises on their own as there is no time to do so during class.
・Quizzes are given at the beginning of each class on the Kanji covered in the previous week’s class.
Textbooks Textbooks/References BASIC KANJI VOL1, Chieko Kano, Yuri Shimizu, Hiroko Tanibe, Eriko Ishii, (BONJINSHA Co, Ltd.), ISBN:978-4893588821
PAGE TOP